Hafif Beton Agregası.
Antik yunan ve roma dönemlerinde pomza amfitiyatro tapınaklarda, su kemerlerinde hamamlarda mahzenlerde, ve yapılarda yoğun olarak kullanılmıştır bu yapılar zamana karşı halen direnmektedir.
Pomza mimar Sinan tarafından birçok yapıda kullanılmıştır.
Pomza agregalı hafif beton aşınma dayanımı normal betona göre çok fazladır.
Çelik konsürüksyon yapılarda beton agregası kullanılmaktadır.
İnşaat sektörünü önemli sorunlarından biri olan binanın ağırlıklarının azaltılabilmesi, yük taşıma, ateşe dayanıklık, ısı yalıtıcılığı, faydalı bir agregadır.
Modern tekniklerin ortaya çıkmasıyla yüksek dayanım ve hafif bileşenlerin kullanılması zorunlu kılmıştır.
Normal agrega ile pomzanın karıştırılarak basınç mukavemeti göz önüne alınarak kullanılmalıdır.Pomza agregalı betonlarda çekme dayanım normal betonla yakın değerdedir yalnız kuru havalarda dayanım önemli derecede azalır.
Hafif beton elde etmek için pomza agrega olarak kullanılmaktadır.
Pomza agregalı beton daha fazla su emmesinerağmenn donmaya karşı dayanımı yüksektir.
Beton kirişlere göre daha çok fazla sehim verir (bel verir).
Pomza agregalı betonların sıcaklık genleşme katsayısı normal betonunkine göre daha düşüktür dolaysıyla pomza agregalı beton sıcaklık değişimine karşı dayanıklıdır bu da önemli derecede sıcaklık etkisinde kalacak hiperstatik yapılarda hafif beton kullanımı yararlı olacaktır.
Pomza agregalı betonların sünme şekil değiştirmesi normal betona göre yaklaşık %40 daha büyüktür.
Deniz suyuna karşı dayanımı çok yüksektir.
Pomza agregalı beton normal betona göre daha az çatlar.
Dinamik etkiler altındaki davranışı açısından ele alındığından ise pomza agregalı betonlarda dalga yayılma hızı normal betonunkinden %25 daha küçüktür titreşimleri daha az iletir , şok etkilerini absorbe eder, titreşim amortismanı katsayısı daha iyidir.
Pomza agregalı betonlarda kullanmadan önce TSE standart kulanım oranları, üniversitelerden görüş alınmalıdır.
Bilimsel Veriler ;
Bims-pomza ve mineral katkılı taşıyıcı hafif betonun mekanik özellikleri araştırılmıştır.
Çalışmada CEM I 42,5 N sınıfı çimento kullanılmış olup mineral katkı olarak kullanılan silis dumanı (SD) %10 ve uçucu kül (UK) %30 oranlarında çimento ile ağırlıkça yer değiştirilmiştir.
Kullanılan katkılarla birlikte hazırlanan 3, 7,14, 28 ve 90 günlük numunelere basınç, yarmada çekme dayanımı ve ultrasonik test deneyleri uygulanmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre silis dumanı katkılı beton numunelerin her yaşta daha iyi dayanım özellikleri sergilediği görülmüştür. Kontrol betonu olarak hazırlanan numuneler ilk yaşlarda silis dumanı katkılı beton numunelerle benzer özellikler sergilerken uçucu kül katkılı beton serilerinde erken yaşlarda belirgin bir artış gözlenmemiştir.